Noutati

China, suspectata ca a piratat sateliti americani


Satelitii NASA care au fost victime ale unor interferente in patru randuri in 2007 si 2008 este posibil sa fi fost tinta unor pirati care au legaturi cu armata chineza, se arata intr-un proiect de raport al Congresului american consultat de AFP.

Conform acestui document pregatit de Comisia economica si de securitate sino-americana, piratii informatici au fost in masura sa transmita instructiuni unuia dintre satelitii vizati in doua reprize, dar totusi nu au facut-o.

Satelitii vizati sunt utilizati pentru observarea climatului terestru si a topografiei, se spune in raportul care va fi inaintat Congresului la 16 noiembrie.

Piratii par sa fi exploatat sistemul informatic al statiei de la Svalbard, un loc-cheie pentru colectarea datelor satelitilor aflati pe orbite polare situat in Norvegia, apreciaza raportul. Aceasta statie se foloseste de internet pentru a accesa datele adunate de sateliti.

Printre satelitii vizati s-a aflat si unul de observatie terestra gestionat de NASA, Terra EOS AM-1, acesta fiind afectat timp de doua sau trei minute de interferenta la 20 iunie 2008, precizeaza documentul.

Autorii precizeaza ca piratii ‘au parcurs toate etapele necesare pentru a controla satelitul, fara ca totusi sa emita comenzi’.

Acelasi incident s-a produs din nou la 22 octombrie 2008, cu acelasi satelit.

Subliniind ca nu detine nicio proba a implicarii Chinei in aceste incidente, autorii raportului reamintesc ca astfel de tehnici corespund cu ceea ce recomanda documentele militare chineze.

‘Autoritatile militare chineze militeaza pentru astfel de activitati de piraterie, in special cand ele au drept tinta centre de comanda ale unor infrastructuri spatiale situate pe Terra’, indica raportul.

China a negat repetat ca ar fi la originea atacurilor cibernetice care i-au fost atribuite, printre care si unul care a vizat motorul de cautare

Agerpres

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s